30.12.2013

nilleksen vatsavaivat

melkoinen aamu ollut eikä loppua vielä näy. tavallisesti nukun aamuisin vähintään kahteentoista, mutta tänään heräsin poikkeuksellisesti jo ysiltä koska olin sopinut meneväni tarkastamaan kaverin kanien sukupuolet. huono onni alkoi jo sielä, vaikkei omat kanit olleetkaan kyseessä. naarassisarukset osottautui kummatki uroksiksi.

kotona ensitöikseni lompsin kanilaan vaikka yleensä en pidä sinne mitään kiirettä lomalla. nilles ja hilppa makas ihan kiinni ovessa aivan ku eivät olisi edes heränny sinne mennessäni. hilppa nousi tervehtimään ja laitoin sille ruokaa kuppiin mutta nilles ei noussu ollenkaan. normaalisti nilppu juoksee ja pyörii kokoajan jaloissa, tunkee syliin ja pökkii nenällään. nyt se vain painoi silmät apaattisena kiinni ja näytti todella kipeältä.

"kuume ja suolitukos ovat kanille hengenvaarallisia tauteja. suolitukos ilmenee 
vatsan turpoamisena ja papanoinnin ja mahdollisesti syömisen lopettamisena.
ennaltaehkäisyssä tärkeää on hyvälaatuinen, kuiva heinä. ~~ suolitukoksen 
ilmetessä tulee toimia nopeasti, sillä se on erittäin tappava. apteekista saa 
parafiiniöljyä, jota tulee kuitenkin annostella eläinlääkärin ohjeiden mukaan."
hätäännyin tietenki heti ja päätin kantaa sen sisällä voidakseni tehdä asialle jotain. eikä tarvinnu kuin koskea nilperön mahaan niin tiesi mikä sitä vaivaa. vatsa oli kuin järjetön jalkapallo ja kova kuin tiiliskivi, kyseessä oli siis ilmiselvä suolistotukos. nille ei pystyny juurikaan edes liikkumaan ja sen näkeminen niin surullisena ja kipeäni sai mutki musertumaan. nille on kuitenki se kaikkein tärkein.. :(

aloin heti hoitaa nilleä parhaani mukaan, hieroin vatsaa hellästi ja annoin parafiiliöljyä. myös vettä ja kurkkua yritin tarjota mutta ainakaan vielä ei suostunut ottamaan. kohta on kulunu kaksi tuntia eikä juuri edistystä näy, muuta kuin että nille on vapaaehtoisesti vaihtanut paikkaa kahdesti. vaivalloiselta sen liikkuminen näyttää mutta helpottaa varmasti suolen liikkelle saantia.

"mikäli suolitukos on kyseessä, kani alkaa oireilemaan eri tavoin. 
se saattaa kököttää paikallaan, maata liikkumatta ja papanoita ei tule, 
tai ne ovat hyvin pieniä. tällöin ensimmäinen ensiapu on parafiiniöljy. 
se on reseptivapaata apteekista saatava aine, joka ei imeydy elimistöön 
vaan kulkee suoraan ruoansulatuselimistön läpi, auttaen kania ulostamaan. 
parafiiniöljyä annetaan ruiskulla kanin suuhun, noin 2 ml kerrallaan, 
muutaman kerran päivässä – esim. aamulla, päivällä ja illalla. mikäli tilanne on 
vakava, kani on erittäin apaattinen/liikkumaton, voi parafiiniöljyä antaa useammin."

meillä on kyllä ollu ennenkin suolitukoksia kaneilla, iivolla monesti ja vinnylläkin joskus nuorempana mutta näin ärhäkkään en oo vielä törmänny! kaheksan aikana eilen illalla oon käyny viemässä ruuat kaneille ja sillon nille käyttäyty vielä täysin normaalisti. :/ kamalaa nähdä toinen nyt tollasessa kunnossa.

nilles varmaankin jää nukkumaan sisälle ensiyöksi, että pystyn tarkkailla sen tilannetta paremmin. jos tilanne ei kohene yhtään ennen iltaa, soitan eläinlääkärille ja kysyn onko aamulla päivystystä. toivotaan, että suoli alkaisi toimia ja nopeesti! :( onko teillä ollu suolistotukoksia, kuinka ootte selättäny ne?

5 kommenttia:

 1. Mun Neelalla on ollut muutaman kerran. Pari lähti ananasmehulla ja parilla parafiinitipalla, mut yhteen tukokseen meni parafiiniöljyä ihan huomattavasti. Laitoin ruiskuun mukaan ananasmehua kun luin puput.netistä että se auttaisi jotenkin (en muista enää miten), hieroin pupun vatsaa liikuttamalla kättä alaspäin sen mahalla hiukan painaen samalla. Vähän niin kuin vedin sitä massaa alaspäin samalla kun hieroin. Kauhea pulputus sieltä kuului jatkuvasti. Laitoin pupun myös liikkumaan, kannoin sen pois vessakopan vierestä ja vein parin metrin päähän jolloin se juoksi tietysti heti takaisin "kotiinsa." Aamusta iltaan tuo tukos kesti, parafiiniöljyä taisin antaa pari-kolme kertaa. Toivottavasti Nilles on illalla jo kunnossa ♥

  VastaaPoista
 2. Hui kamala! Toivottavasti Nilles paranee pian Jaksamista!

  VastaaPoista
 3. Voi ei! :( Toivottavasti Nilles selviää! Meidän pupuilla ei onneksi oo ollut mitään tämmöistä, mutta paranemisia sinne pikku-Nillekselle! :*

  VastaaPoista
 4. Kirjoitin joskus pestien Sipen "sairaskertomuksen" ja liitän sen nyt tähän suoraan.
  Sipellä oli tosi paha suolitukos :-( En tiiä liittyykö ke-to yönä revittyyn ja ahmittuun herkkupussiin (syötän genesistä ruokana ja rabbit royalia herkkuna), mutta vielä perjantai-iltana söi mun nähteni hyvällä ruokahalulla omenaa. Lauantai aamuna (klo 10) syöksyi kyllä aamuruoka kipolle, mutta taisi syödä ihan joku 0-5 pellettiä ja meni sitten pötköttämään, ajattelin että vanhemmat oli saattaneet aikaisemmin heränneenä antaa jo ruuan, eikä siksi maistunut. Putsasin wc astian, nähdäkseni myöhemmin oliko Sipe papanoinut. Lähin treeneihin päiväksi ja tulin klo 19 kotiin.

  Soitin treenien aikana pari kertaa kotiin ja kysyin Sipen vointia ja että oliko papanoinut jne. Ei ollut. Tulin kotiin ja annoin parafiiniöljyä. Parin tunnin päästä lisää. Eikä tullut vieläkään mitään. Puolen yön aikoihin aloitin pakkoruokinnan, eli pellettiä+banaania+vettä -> sauvasekoittimella mössöksi ja pulloon. 24-08 välillä sai reilun desin tätä velliä sekä pari kertaa vielä parafiiniöljyä. Olin jo neljän aikoihin soittanut naapurikaupungin (Vantaa) 24h päivystävälle eläinlääkärille ja tiedustelin, voivatko he tehdä suolitukokselle mitään. Päivystäjä sanoi, että kannattaa vaan antaa parafiinia ja nesteyttää + pakkoruokkia ja että lääkäri voi antaa nesteytystä ja suolistoa stimuloivaa lääkettä. Oli pieniä ongelmia saada auto käyttöön ja koska sain pumpattua Sipeen kuitenkin tuota velliä ja parafiinia, lähdin vasta kahdeksalta lääkäriin.

  Eläinlääkärissä mitattiin kuume, tarkistettiin hampaat, tunnusteltiin vatsaa ja tarkasteltiin muuten yleiskuntoa. Ei kuumetta, eli suolistotulehdus voitiin sulkea pois, hampaat ok ja vatsassa ei tuntunut kovia massoja (En nähnyt siis tarvetta röntgenille). Sipe sai kaksi annosta nestettä ihon alle, suolistoa stimuloivaa lääkettä, kipulääkettä sekä 5ml parafiinia. Oltiin n. 10.30 kotona. Annoin vielä ihan muutaman millin velliä ja annoin sitten Sipen olla rauhassa. Joskus klo 13 aikoihin ilmestyi eka umpparia muistuttava papanaläjä + pissat wc laatikossa. Ruoka ei kuitenkaan vielä oikein maittanut, mutta tulin silti tosi onnelliseks siitä kakasta :-D Tuntia myöhemmin tuli jo normaalin oloisia papanoita ja Sipe alkoi jo kerjätä herkkuja, eli juoksee häkin päätyyn, asettaa tassut kaltereille ja lipoo kaltereita.

  Voi olla, että suolitukos liittyi myös karvanvaihtoon, mutta koskaan ei ole kyllä ollut näin piinaavaa ummetusta. Ei myöskään hirveesti helpottanut lukea petsien "pupuni kuoli suolitukokseen" -keskusteluita.. Eläinlääkäri suositteli oxbowin tehopellettiä ja vetisiä vihanneksia kuten salaatti ja kurkku, jotta kakka olisi vähän löysempää ja liikkuisi sukkelammin. Tätä tehopellettiä en ehtinyt ostamaan kun annetut lääkkeet ehtivät jo vaikuttaa ja Sipe ei kurkusta ja salaatista niin välitä, valkkasin ennemmin ykkösherkun: banaanin.

  Tässä nyt Sipen sairaskertomus ja toivottavasti siitä on joskus apua sellaisille, jotka ummetuksen kohtaavat ja miettivät ensiapu keinoja. Kilometrejä kertyi reilu 60 ja eläinlääkäri laskutti 154 euroa, pelkästään poliklinikkamaksu oli 42e. Pieni hinta siitä, että selvittiin järkyttävällä kyyneltulvalla, panikoimisella ja ennen kaikkea Sipsu on taas kunnossa.

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä vielä Nillekselle! (En saanu kirjotettua enempää äskeiseen viestiin)

  VastaaPoista