27.5.2014

kesäistä

kesä tuli ja meni melkein heti eikä kanit päässy siitä kamalasti nauttimaan. en nimittäin saanut pidettyä kuin yhtä porukkaa kerralla ulkona eli jotkut joutuivat aina kököttämäään kauniina päivinäkin kanilassa. hmph. tämä siis johtui siitä, että routa on menneenä talvena mullistanu enemmän kuin koskaan aiemmin aitauksia, jonka vuoksi yksikään ovi ei mene kiinni ja seinät meinaavat nojailla epäilyttävästi sellaisiin ilmansuuntiin, joihin ei ehkä pitäisi. tänään oonkin koko päivän siivonnu ja rempannu noita aitauksia, että pääsis kanitkin pian viettelemään kesäpäiviä ulos!


ihan alkajaisiksi tyhjäsin pienet aitaukset kopeista ja kannoista ja muista romppeista. haravoin havunneulaset, lehdet ja epämääräiset multa-paska-sora-läjät pois. tasoitin hiekkapohjat ja pesin kopit. asennettiin äitin kans ovet uudelleen paikoilleen, osaan joutui vaihtaa saranat ihan uusiin ja toisista taas lukot oli ihan käyttökelvottomia. kaupan kautta haettiin myös lisää verkkoa, koska viisikko (hiiri, iivo, split, peukku ja tossu) viimekesänä harrasti innokkaasti reikien tekemistä oman pikkuaitauksensa seiniin joten korjatahan neki piti. lopuksi vielä pappa tuli mua auttamaan pääportin kanssa kun se ei menny kunnolla kiinni koska toinen reuna kynnyksestä oli uponnu niin syvälle maahan että koko kehikko vaati nostoa. järjestelin kopit ja muut virikkeet takaisin ja voála! pikkukanit on saanu tohista sielä jo kokopäivän. :)


vielä pitäisi jaksaa siivota kanila loppuun... se onkin päässy lievan katastrofin kynsiin kun iivo ja hiiri on asunu nillen ja hilpan sijasta lattialla viikon päivät. tämä siksi, että yhdistämisprojekti tosiaan on vielä kesken ja vain lattialla ollessaan ne pääsevät haistelemaan raisaa, pipaa ja vinnyä. tänään tosin laitan kanilan vain siihen kuntoon, että kanit pärjäävät sielä huomiseen ja huomenna pesen sen kunnolla lattiasta kattoon. vanhat purut ja pölyt pitää silti tänään vielä saada pois.

on muuten ihanaa, että meikän omenapuut kukkii niin kauniisti jo! oon ihan varma, että tänä kesänä tulee paljon omppuja! se on kätevää kun saa noukkia omenat suoraan puusta ja heittää pupuille. :) laitoin tuohon vähän kuvia noista meidän ulkokopeista, keskimmäinen on eristetty muttei mitenkää suuressa huudossa meidän kanien keskuudessa. nille ei ensinnäkään edes mahdu siitä aukosta. mutta suorakulmaiset kopit on sen kokoisia, että useampikin kani mahtuu sinne kerralla ja suojaavat ainoastaan tuulelta ja sateelta. mutta eipä ole meidän kanit vielä valittaneet kylmyyttäään varsinkaan koska kavereita on aina kyljessä lämmittämässä.


täytyy muuten vielä kertoa mitä nille sai tänään aikaan! kesken aitausrempan käväsin nopsasti syömässä sisällä ja nille oli tietenkin juuri sillä hetkellä tajunnu miten pikkuaitauksesta pääsee hyppäämällä pois (kuitenki 120cm korkea seinä). katossa on noin 60cm x 60cm kolo, jossa ei ole verkkoa koska pellikatto on vielä hakematta vanhalta vajalta. nille oli siis hypänny samalle puolelle pipan, raisan ja vinnyn kanssa ja karvatolloja keräillessäni huomasin, että pipa oli saanut eniten turpaansa mutta kovati oli neidit nilleäki tukistellu. vinny taas herrasmiehenä oli pysyny kahakoista kaukana. :D pipa oli ilmeisesti saanu niin kovaa kyytiä, ettei moneen tuntiin päästäny edes raisaa lähellensä, yritti uhitella ihan kaikille ja pysyi visusti vinnyn kyljessä kiinni. mutta heltyi lopulta kuitenki kun huomasi, ettei sillä ole enää mitään hätää.

yhdistämisprojektista on tulossa juttua vähän myöhemmin kun saan aikaiseksi. se on muutenkin ollu nyt vähän jäissä kaiken tän ylppärihärdellin ja työhommelien keskellä! mutta we'll be back! :)

1 kommentti:

  1. Mulle iskee aina kesäisin sellainen kanilan järkkäämisinspiraatio. Talven aikana jotenkin kummasti onnistuu kerryttämään tavaroita kasoihin eri tasoille, joten kun kesä koittaa niin alkaa taas paikat järjestymään. On sitten syksyllä kiva tuoda taas puput sisälle ;)

    VastaaPoista