19.1.2014

mielipidevastaus (ole hyvä, anonyymi)

tykkään saada blogiin kaikenlaisia kommentteja; kannustuksia, kysymyksiä ja myös niitä negatiivisia huomautuksia. tapanani on myös aina vastata kommentteihin, koska se on mielestäni kohteliasta. en ole vielä koskaan joutunut tämän blogin puolella jättämään kommentteja julkaisematta. siinä suhteessa kanikansa on kyllä todella kohteliasta! mutta tämän pari päivää sitten tulleen kommentin haluan nostaa esiin ihan siitä syystä, että moni ihminen ihmettelee ihan samaa. näitä asioita ollaan kyselty lukemattomia kertoja multa myös suoraan henkilökohtaisesti, ja uskon että myös monilta muilta, jotka harrastavat samoissa svääreissä kuin minäkin.

"Kauheet ainaki mun mielestä kun kani asuu erilisessä kanilassa. 
Ei kani kuulu mihinkään kylmään kanilaan vaan kotiin perheensä kanssa :) 
Ja miks noit kaneja pitää hankkia noin paljon? eikö max 4 kania riitä? 
Et voi tai ei kukaan voi antaa tarpeeksi helyyttä ja huomio kaikille :("
Anonyymi - 17.1.2014

tiedän monia ihmisiä, joilla kanit asuu ulkona, eristyksissä asuintalosta. monilla muillakin, kuten meillä, niille on vartavasten rakennettu/remontoitu oma tila, jossa on niille sopiva lämpötila ja elinolosuhteet. itse keksin oikeasti enemmän hyviä puolia kanilasta kuin siitä, että kanit asuisi sisällä. tietenkin kanien iso määrä on yksi syy siinä miksi niille päädyttiin hommaamaan oma rakennus. mutta se ei ole ainut tai painavin syy, ei todellakaan.


en väitä, että nauttisin siitä jos kanit asuisivat mun huoneessa. pitäisivät meteliä kaiken yötä ja sotkisivat niin, etten kerkiäisi mitään muuta tekemäänkään kuin siivoamaan. ihmisten asuttamissa tiloissa kuitenkin siisteys ja hajuttomuus ovat usein todella tärkeitä jo oman hygienian ja terveyden kannalta. kanit kuitenkin viihtyvät parheiten, kun saavat kaivella puruja, heitellä ruokakippoja ja temmeltää miten huvittaa. ja koska ne eivät asu sisällä, ei mun tarvitse olla kokoajan kieltämässä tai siistimässä niiden sotkuja. ja tämä EI tarkoita, ettäkö antaisin kanilan olla täyskaaoksessa kokoaikaa tai omat kanini joutuisivat elämään huonosti vaan sitä että niillä on mahdollisuus elää miten haluavat eivätkä niinkuin minä haluan, saavat järjestää häkkinsä niinkuin haluavat ja minulla on mahdollisuus tarjota niille vaihtoehtoja mitkä ei sisällä tulisi kuuloonkaan, kuten purujen käyttäminen häkin pohjalla.


meillä on kotona myös allergikkoja, isäni ja pikkuveljeni, toinen kaneille ja toinen heinälle. lisäksi omassa, erillisessä rakennuksessa on se hyvä puoli että saan mahdollistettua paljon suuremmat häkit kuin sisällä. saan rakentaa sinne tukevia ja monipuolisia asumuksia toisin kuin sisälle, jossa lähes ainut mahdollisuus olisivat tehdashäkit. isommat häkit mahdollistavat puolestaan isompia laumoja yhdessä asumuksessa, joka on kuitenkin vain hyvä puoli kaneille, jotka viihtyvät keskenään. en tietenkään asuta yksinään viihtyviä kaneja laumassa mutta eivätpä ne kovin usein yksinkään viihdy.

meillä ei ole kanit muutenkaan koskaan asuneet sisällä, muuta kuin meille muuttaessaan, jotta saan luotua niihin luottavaisen suhteen ja saan tutustuttua niihin paremmin. meillä kanien perhe ovat toiset kanit. kaikki omista kaneistani eivät edes välitä ihmisen seurasta, joten miksi pakottaa ne olemaan täälä? niitä kaneja, jotka tykkäävät olla sisällä ja ihmisten läheisyydessä tuon tietenkin useammin sisällä. esimerkiksi nilles ja hilppa ovat lähes päivittäin sisällä ihmisten touhuja vahtimassa, koska ihan selvästi nauttivat siitä. niiden kuitenkin tulee helposti kuuma täälä, niillä on paksut talvikarvakerrokset joten siinä taas yksi syy lisää, miksi niiden on parempi kanilassa.


viimeiset kolme vuotta kanimääräni luku on ollut noin +-10 eikä se siitä myöskään muutu. tunnen tämän olevan hyvä määrä minulle. joillekkin se oikea määrä voi olla 3 ja joillekkin 30 ei riitä. tunnen nyt kuitenkin omistavani sellaisen kompanjan kuin olen aina halunnut. koska on otettava huomioon se tärkeä seikka, että lemmiekkien lisäksi nämä kanit ovat minulle myös harrastus. meiltä löytyy kaneja, joiden kanssa käyn näyttelyissä tai estekisoissa sekä niitä jotka ovat sanan joka merkityksessä lemmikkejä. jos olisi vain 2 kania, en varmasti jaksaisi harrastaa yhtään mitään täältä periferialta käsin.

nyt pääsemmekin väitteeseen, ettei kukaan yli 4 kania omistava pysty antaa tarpeeksi huomiota niille. väärin. joillekkin kanit saattavat olla ainut harrastus, jolloin koulun/työpäivän jälkeen koko loppupäivän on niille pyhitetty. jos päivästä 6 tuntia jää kanien kanssa touhaamiseen, niin siinä ajassa saavat kyllä varmasti huomiota ihan riittämiin. ja on tietenkin otettava huomioon sekin seikka, että kaikki kanit eivät halua huomiota ihmiseltä! ne ovat yhtälailla yksilöitä kuin ihmisetkin, jotkut viihtyvät omissa oloissaan. mielestäni on typerää pakottaa niitä kököttämään sylissä siliteltävänä jos ne eivät kerran nauti siitä yhtään, silloin minäkään en nauti siitä. tietenkin kontakti ihmisten kanssa on tärkeää ja luottamusside omistajaan, eikä niitä omilta kaneiltani puutu.


kukaan ei voi tietää millaisia minun kanini ovat, miten ne suhtautuvat minuun tai kuinka paljon aikaani tarvitaan niiden hyvinvointiin. vain minä tiedän, koska ne ovat vain minun kanejani. kukaan ei ole oikeutettu arvostelemaan minun tai kenenkään muunkaan valintoja ja menetelmiä. minä tunnen kanini ja voin taata, että niiden on hyvä näin. ne ovat tyytyväisiä, terveitä sekä iloisia ja saavat rapsutuksia joka päivä - jos haluavat. saavat myös katon pään päälle, lämpöä, ruokaa, vettä ja läheisyyttä.

tunnen jokaisen kanini läpikotaisin, osaan kertoa jokaisen omat pienet tavat ja ominaispiirteet. tiedän kyllä koska ne ovat onnettomia tai kipeitä. ne eivät ole onnettomia kanilassa. ne myös luottavat ihmiseen, antavat ottaa syliin ja paijata, sen jokainen voi todeta esimerkiksi tämän videon perusteella. jos kanini eivät saisi huomiota, ne tuskin juoksisivat luokseni vapaaehtoisesti. vai kenen mielestä nämä kanit näyttävät onnettomilta tai pelokkailta?

pssst! huomatkaa miten paljon hilppa on kasvanut! :3

en kritisoi sitä, että tämä on laitettu anonyyminä mutta tietenkin osaisin arvostaa myös nimellistä mielipidettä. 
laittakaahan kommenttiboksiin tulemaan omia aatteita, mitä mieltä olette näistä asioista? :)

15 kommenttia:

 1. Olen myös sillä kannalla, että kanila on parempi vaihtoehto jos on monta kania :) Mellä ainakin olisi sisällä kaaos ja ihan sairaan pienet häkin kun ei olisi tilaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä teksti! Toivottavasti monet tätä aihetta ihmetelleet lukevat tämän postauksen. Jokaisella on oma mielipide ja oma näkemys asijoista. Minusta monesti ihmiset ajattelevat itsensä kannalta enemmän kuin kanien, eli otetaan ne kanit asumaan paksuissa turkeissaan, karvattomempien ihmisten asumuslämpöihin. Jokainen voi kokeilla miltä se tuntuu, menee vain kesällä toppavaatteet päällä aurinkoon ja viettää koko päivän näin. Sopeutuvana eläimena kani tottuu siihen, mutta kuinka kivaa se on, sitä voi miettiä.

  Luonnolliseen ulkolämpötilaan tottunut kani pärjää mainiosti paksun turkkinsa kanssa pakkasilla, sillä on juuri sopivan lämmin silloin. Tällöin kani jaksaa olla aktiivisempikin, sen ei tarvitse aina jäädä vilvoittelemaan kuumissaan.

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä! meillä kanit asuu talvet talossamme, ja kesät ne on ulkona, ja voin sanoa, että ihan kanien temmeltäsen puolestakin kesät ovat kivempiä :) tilaa on enemmä!

  VastaaPoista
 4. Minusta tuollaisen erillisen kanilan pitämiselle ei tarvitsi olla edes eriäviä mielipiteitä. Neljäkin kania aiheuttaa sisällä sotkua ja ääntä, sekä vie tilaa. Ennemmin ne kanit justiinsa on kanilassa jossa ne saa vapaasti häkissään eleillä, eikä tarvitse allergikkojen kärsiä karvoista ym. Kanille sellaiset viileämmät lämpötila olo suhteet on enemmän hyväksi, itse olen omasta kanista huomannut joka asustaa ihan huoneessani, että nauttii selvästi ulkoillessaan (tämä on tietty yksilöllistä ja kanikohtaista) . sellaiselle kanille joka haluaa ihmisen lähelle, myös kertoo sen että lajitoveri olisi hyvä olla kylkeä lämmittämässä kanilassa asuessaan. Se että jokainen puputi saa huomiota osakseen päivässä parikymmen minuuttia on jo ihan hyvä, kani kyllä kiittää siitäkin ajasta, kanit joilla on lajitoveri pystyy olemaan varmasti vähemmälläkin huomioimisella, jos siihen ei ole kyllin aikaa.
  Mutta, ihmisillä joilla on parikymmen kania, ja jotka sanovat että kani kiittää ja kuittaa vain siitä ajasta ruokinnan yhteydessä tulevasta huomioimisesta ei ole yhdellekään kanille sopivasti. Kyllä jokaisen pitäis saada rakkautta osakseen!

  VastaaPoista
 5. Mullekin on tullut vähän samantapaisia kommentteja joskus. Tottahan jos on 1-2 kania _lemmikkinä_ niitä yleensä pidetään tuvassa. Mutta siinä vaiheessa kun niitä kaneja ensinnäkin on enemmän, ja ne eivät enää ole pelkkiä lemmikkejä, vaan myös _harrastus_. Mun mielestä lemmikillä ja harrasteeläimellä on selvä ero. Mä esimerkiksi koen mun hiiren olevan lemmikki, ja taas kanien harrastekavereita. Samoin hevonenkin on harrastekaveri (ja se voiskin olla vähän vaikeaa ottaa mun huoneeseen "osaksi perhettä" :D). Ja se että ne asuu meillä erillisessä rakennuksessa, ei mun mielestä kerro ettei niistä välitetä, päinvastoin. Harva ihminen satsaa eläimiinsä niin paljon että antaa niille oman tilan käyttöön. Ja kanit ovat onnellisia kun saavat olla laumassa, ei ne tarvitse isoa ihmisperhettä 24/7 ympärilleen. Tietysti kanit käydään päivittäin hoitamassa, mutta oikeesti, ei se kani ihmisiä mitenkään kummoisesti kaipaa, ne on tyytyväisiä kun niillä on vaan asialliset olot ja kaniseuraa. Ja tuosta kylmyydestä en kans oikeen ymmärrä, kun kaneillahan kuitenkin on turkki, ja talvella ne kasvattavatkin sen melkoiseksi. Hevoset, koirat, kissat, tuotantoeläimet ym. ovat talvella paljon ihan ulkona, joten en ymmärrä miksei paksulla turkilla varustettuja kaneja voisi pitää erillisessä rakennuksessa, tuskin siellä kuitenkaan sataa tai tuulee :D

  Tulipas aikamoinen romaani, mutta on niin kiinnostava aihe tämä kanien kanilassapito :)

  VastaaPoista
 6. Nää jotka ihmettelee erillisessä kanilassa asustavia kaneja on kaiketi samaa kastia kuin ne, jotka on etsimässä eläinsuojelun puhelinnumeroa jo siinä vaiheessa, kun joku kertoo, etteivät hänen kaninsa elä vapaana sisätiloissa 24/7. Ei voi kun ihmetellä logiikkaa näitten ihmisten jutuissa. Näissäkin tapauksissa inhimillistetään kania ihan liikaa, ei kania vaan voi nostaa ihmisen kanssa samalle tasolle, eläimiä ne on joilla on omat tarpeet ja mieltymykset. Se että ajatellaan kanin tarvitsevan samanlaista hoivaa kuin ihmislapsen on ihan naurettavaa.

  Mutta siis tarkoitukseni oli tulla sanomaan, että oikein hyvä postaus! :D

  VastaaPoista
 7. Loistava postaus! Itselläni on tosin vain kaksi kania, eikä mahdollisuutta edes kanilaan tällä hetkellä, mutta jos itselläni olisi se kymmenkuntajänöä niin en tosiaan pitäisi niitä huoneessani! Ja etenkin tuo ettei useammalle kuin neljälle voi antaa tarpeeksi huomiota ja rakkautta... eiPÄ! :D
  Minusta hoidat kanejasi oikein hyvin ja kaikki ovat selkeästi luottavaisia ja iloisia, joten antaa anonyymin juttujen olla, se ei tiedä mistä puhuu!

  Terveisin silloin tällöin blogiisi eksynyt

  VastaaPoista
 8. Itsekkin ihmettelin tota kommenttia, kun luin sen viime kerralla ja taisin mainita siitä vielä tolle miehellekkin et ohhoh mitä joku on laittanut, toki jokaisella oikeus mielipiteeseen. Itsekkin silloin kun ekan kanini sain n.10 vuotta sitten luultavasti ajattelin samalla tavalla kuin edellä mainittu kommentoija, koska itselläni ei ollut silloin paljoa kokemusta kaneista ja ajattelin asioista aika mustavalkoisesti, vain omalta kannaltani. Ja juu, kyllä neljä kania sisällä sotkee tosi paljon, mutta minkäs teet kun ei tällä hetkellä ole tarjota parempaa asumusta, joten täytyy vain siivoilla ahkerasti :) Eikä sun kanit tosiaankaan kauheen kärsiviltä näytä ;)

  VastaaPoista
 9. kiitos kaikille oikein ihanista ja asiallisista kommenteista!

  ja jos anonyymi, joka tämän postauksen sai aikaan lukee tätä, niin haluan vain sanoa, että en ole millään tapaa mielipidettäsi vastaan, kaikilla olkoon oikeus omaansa, mutta se sai mut vain kirjoittamaan oman kantani koskien tätä asiaa ja oli siitä syystä helppo nostaa tähän esille. :)

  VastaaPoista
 10. Kaneille erikseen suunnatussa tilassa on mahdollista se täydellinen asetelma, että tila suunnitellaan kaneille. Nimenomaan, kaneille. Sopimaan niiden elämään ja niiden tarpeisiin. Tämä on vain erityisen hienoa, jos siihen on mahdollisuus.

  VastaaPoista
 11. Veit ihan sanat suustani varsinkin tolla, et jokainen tuntee omat kaninsa parhaiten! Mäkin sain just aika rankkaakin palautetta mun tavasta kasvattaa ja kuitenkin olen aina kokenut antavani heille ihan kaikkeni! Ja aina jaksetaan kauhistella, et kuinka monta teillä niitä kaneja nyt oikein on. Meillä on kaneja sekä sisällä että ulkona, mut voin taata, et silti kaikki nauttivat elostaan huolimatta siitä missä asuvat. Ulkona asuvat vielä ehkä jopa enemmän, koska siellä on enemmän vapautta ja virikkeitä. Kiitos muuten Juksun tiedoista joita silloin kyselin! :)

  VastaaPoista
 12. Tää oli oikein kiva postaus!
  Mun mielestä kanila on kyllä kaneille kivempi asumus jos se vaan on tehty kaneille sopivaksi. Mullakin oli vaihtoehtoina ottaa joko kaksi kania tänne mun huoneeseen tehdashäkkiin tai sitte viedä ne alakertaan jossa niillä on noin 2m x 2m kokonen asumus. Alakerrassa on hiukan kylmempää, mut kyllä nuo on talviturkit kasvattanu ja kun ne tuo ylös niin niistä huomaa kun ne menee ihan nuutuneiksi että niillä on kuuma. Ei sais inhimillistää liikaa :)

  VastaaPoista
 13. Hyvä Jatta! Tää oli ihan superhyvä teksti. Täysin samaa mieltä :)

  VastaaPoista
 14. "koska on otettava huomioon se tärkeä seikka, että lemmikkien lisäksi nämä kanit ovat minulle myös harrastus." Hyvä postaus, ja tää kyseinen lause on just se mikä näiden "miks sulla on noin hirveesti kaneja"-ihmisten pitäis ymmärtää.. :D

  VastaaPoista
 15. Hieno teksti! :) Hyvä vastaus kysymykseen johon monet varmasti törmää usein, itse en oo onneksi törmännyt viel kertaakaan.

  VastaaPoista