hoito

 kuvat tulossa!

meillä kanien häkit siivotaan kunnolla kerran viikossa ja tarpeen tullen tietenkin useammin. tähän kuuluu mattojen puristelu, pissalaatikon puhdistaminen, purujen vaihto, juomapullojen ja ruokakippojen pesu. häkit siistitään kuitenkin monesti viikon aikana, eli häkin pohjalla olevat papanat ja purut harjataan pois. kanilan totaalinen siivoaminen tapahtuu keväällä ja syksyllä ennen kanien sisälle muuttoa. tämä johtuu siitä, että talvella se ei onnistu. silloin koko kanila desinfioidaan katosta lattiaan, mukaan lukien kaikki kopit, kipot, pullot, tasot ja matot.

ruokaa kanit saa meillä kerran päivässä paitsi vielä kasvuiässä olevat ovat normaalisti vapaalla ruokinnalla, eli ruokaa on kokoajan tarjolla. ruokana toimii rabbit royale tai racing prix, erikseen tai sekoitettuna. heinää kaneilla on aina saatavilla ja vettä saavat lisää kun pullo on tyhjenee. eli meillä vettä ei vaihdeta joka päivä vaan pullot täytetään veden loppuessa, yleensä kyllä juovat pullon tyhjäksi viimeistään kahden vuorokauden  aikana. myös erilaiset vihannekset ja hedelmät kuuluu joka viikkoiseen ruokavalioon. satunnaisesti myös kuivatettua persiljaa ja voikukanlehtiä sekä muita herkkuja.

liikuntaa meillä harrastetaan ympäri vuoden, eli kyllä myös talvisin meillä ulkoillaan. talvisin kanilan edessä on yhteensä  noin 12 kompparipalasta tehty aitaus johon kanit pääsee vain kanilan oven avaamalla. noin kerran viikossa ulkoillaan joko vapaana tai valjaissa juoksentelemassa, se että kauanko, riippuu ihan siitä kauanko kani jaksaa ja viihtyy. myös esteitä treenaillaa talvisin vähän mutta vain leutoina ja tuulettomina päivinä. kesällä jaloittelusta ja liikunnasta ovat vastuussa puput itse; isojen aitausten ansiosta jokaisella on paljon tilaa liikkua, mutta tämän lisäksi kesäisin treenaillaan esteitäkin ahkerasti. :)

erikoistapauksissa, kuten kanin sairastuessa (jota sattuu älyttömän harvoin meillä) katsotaan tilanteen mukaan mennäänkö eläinlääkärille vai löytyykö vaivaan hoito kotopuolesta. sairaat kanit tuodaan aina sisälle toipumaan ja erilleen muista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti