häkit

 kuvat tulossa!

varsinainen kanila on kooltaan noin 10 neliön kokoinen rakennus, joka ostettiin käytettynä varastona, jossa ei ollut käytännössa kuin seinät, katto ja lattia. varasto kunnostettiin vain ja ainoastaan kaneja varten, eikä sillä ole nykyään muita käyttötarkoituksia. kanilassa on kunnon ulko-ovi ja yksi iso ikkuna. lämmöstä huolehtii patteri, jonka ansiosta lämpötila pysyy talvellakin noin 5-10 asteisena. lämpö ei karkaa kanilasta kunnon eristeiden takia, sillä seinistä löytyy villat ja niiden päällä on vielä finnfoam -levyä. oman mukavuuteni tähden kanilassa on myös radio ja lamppu.

häkkeinä meillä toimii talveksi '11-'12 valmistunut kerroshäkki, joka peittää kauttaaltaan yhden kanilan seinistä. kerroksia on kolme ja jokaisen kerroksen saa tarvittaessa jaettua väliseinän avulla kahdeksi erilliseksi häkiksi. yhden kerroksen koko on 280cm x 70cm, korkeutta löytyy 60cm. lisäksi meiltä löytyy tehdashäkkejä, joita nykyään kuitenkin käytetään harvemmin. niitä löytyy mm. tämän kokoisina: 70cm, 90cm, 120cm ja 140cm.

koska kanien hyvinvointi on itselleni erittäin tärkeää niin meillä myös häkit sisustetaan mahdollisimman mukaviksi kaneille mutta kuitenkin helpoiksi siivota. häkkien pohjalla meillä käytetään mattoja ja joka häkistä löytyy mm. pesäkoppi, taso, pissaloota, heinäverkko, juomapullo, ruokakipot ja jonkinlainen pallo. asukkaista riippuen saattaa vielä löytyä muuta ajanvietettä. silloin tällöin häkkeihin eksyy myös suola- ja mineraalikiviä mutta niitä ei ole tarjolla jatkuvasti.


meillä kanit asuvat kesällä yötäpäivää ulkona ja niitä varten on rakennettu tilavat aitaukset. varsinainen aitaus on kooltaan noin 9m x 8m, mutta sen kahdelta reunalta löytyvät pienemmät aitaukset, joten juoksutila pienenee. pikkuaitauksia on neljä, joista kolme ovat noin 4m x 2m. neljäs on huomattavasti pienempi ja eikä juurikaan siksi käytössä. pikkuaitauksissa on vedenkestävä peltikatto ja tukevat ovet. kanit viettävät yönsä aina omissa pikkuaitauksissaan.

pikkuaitausten sisältä löytyy normaalisti tilava koppi, kaivelulaatikko, vaihtelevasti erilaisia tunneleita ja tasoja sekä puunkanto tai pieni puu. näiden aitausten pohjat on verkotettu ja hiekoitettu toisin kuin juoksutustilan (= ison aitauksen lopputilan), joka on nurmipohjainen ja sieltä löytyy luonnonmukaisia piilo- ja varjo paikkoja. aitauksessa on kaksi omenapuuta ja iso puska. lisäksi sieltä löytyy yksi iso eristetty koppi ja muutamia puun kantoja, joiden päälle voi hyppiä. kokoa tälle lopputilalle jää noin 7m x 6m. kanit saavat käyttää juoksutilaa vuorotelle, mutta enimmäkseen se on suurimman lauman käytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti